Uzem

Boğaziçi Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi



Boğaziçi Üniversitesi Ana Sayfasına Ulşamak için Tıklayınız

Boğaziçi Üniversitesi yenilikçi girişimci olmak isteyenlere uzaktan eğitim fırsatı sunuyor

Boğaziçi Üniversitesi’nde uzaktan eğitim, Yaşamboyu Eğitim Merkezi bünyesinde İnovasyon ve Girişimcilik sertifika programında uygulanıyor. Bu programda uzaktan eğitim uygulanmasının nedenini programa ülke genelinden erişimi kolaylaştırmak ve inovasyon içerikli eğitimde kullanılan eğitim teknolojisinin fark yaratmasının ve inovatif olmasının tercih edilmesi olarak açıklayan Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon Merkezi Müdür Yardımcısı ve Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arzu Tektaş, programı yenilikçi bakış açısı kazanmak ve bunu girişimcilikte de uygulayarak fark yaratmak isteyenlerin tercih edebileceğini söylüyor.

Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nde uzaktan eğitim İnovasyon ve Girişimcilik sertifika programında uygulanıyor. Bu program için neden uzaktan eğitim sistemi uygulanıyor?

Coğrafi kısıtlamalar olmaksızın, Boğaziçi Üniversitesi’nin bilgi birikimini ve deneyimini, Türkiye’de yenilikçi bakış açısı kazanmak ve İnovasyon konusuna farklı açılardan bakabilmek isteyenlerin erişimine sunmak öncelikli hedeftir. Bir diğer neden de İnovasyon içerikli bir eğitimde kullanılan eğitim teknolojisinin de fark yaratmasının, inovatif olmasının tercih edilmesidir.

İnovasyon ve Girişimcilik programına kayıt şartları nelerdir? Ücretler hakkında bilgi verir misiniz?

Programa kayıt olmak için lisans derecesi sahibi veya lisans son sınıf öğrencisi olmak gerekmektedir. Dört ay süren programın ücreti 1500 TL+ KDV’dir. Lisans son sınıf ve lisansüstü öğrencileri için indirimli ücret ise 900 TL+KDV’dir

Kayıtlar nasıl yapılıyor ve kayıt süreleri ne kadar sürüyor?

Kayıtlar programın web sitesinden başvurarak (http://www.inovasyon-egitim.net/) veya Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’ne başvurarak yapılabilir.

Bu programı kimler tercih edebilir?

Yenilikçi bakış açısı kazanmak isteyenler; İnovasyon kavramının farklı boyutlarını ve iş dünyasındaki uygulamalarını öğrenerek kariyerinde ilerlemek ve fark yaratmak isteyenler; yeni iş fikri olup bunu doğru girişime dönüştürmek isteyenler; ihtiyaç duyulan fonlara erişmek isteyenler, yenilikçi bilgi teknolojilerinden yararlanmak isteyenler bu programı tercih edebilir.

SANAL TARTIŞMA PLATFORMLARINA KATILSINLAR

Bu programı tercih etmeyi düşünenler kayıt yaptırmadan önce nelere dikkat etmelidirler? Bu konu kapsamında katılımcılara ne gibi uyarılarda bulunursunuz?

Öncelikle teknolojik altyapı açısından, windows tabanlı bir bilgisayar erişimi ve internet bağlantısına sahip olmaları gerekiyor. Youtube’dan video seyredebilecekleri bir bağlantı yeterli olacaktır.

Başarılı olmaları için ise, 17 hafta süren bu programda dersleri düzenli izlemek ve verilen uygulamaları yapmak için haftada ortalama 3-4 saat zaman ayırmalarını öneriyoruz. Uygulamalarda derslerde verilen kavramları doğru ve yerinde kullanmalarına, her uygulamayı zamanında teslim etmelerine, eğitmenler tarafından açılan tartışma platformlarına katılmalarına önem veriyoruz.

Uzaktan eğitim uygulaması için hangi teknolojik aletlerden yararlanıyorsunuz? Bu konu çerçevesinde işbirliği yaptığınız bir kurum var mı?

Özellikle Amerika’nın önde gelen üniversitelerinde kullanılan ve en yenilikçi teknolojik altyapı hizmetlerini sunan Blackboard altyapısını kullanıyoruz. Bu sayede öğrencilerle canlı bağlantılı ders yapma, katılımcıların ödevlerini yüklemesi, tartışma platformu oluşturma gibi çok çeşitli olanaklarımız oluyor.

Derslerin içeriklerini nasıl oluşturuyorsunuz? Sınavlar online ortamda mı gerçekleşiyor?

Programda yer alan sekiz dersin tamamı konularında uzman olan Boğaziçi Üniversitesi öğretim elemanları tarafından hazırlanmakta ve sunulmaktadır. Her derste her konu için öğretim elemanlarının ders anlatım videoları ve ilgili ders notları katılımcıların erişimine sunulmaktadır. Bunun yanı sıra canlı bağlantı yoluyla sanal sınıf oluşturulabilmekte, sanal tartışma ortamları yaratılabilmektedir.

Değerlendirmeler sınavdan çok uygulamalar ve tartışmalar şeklinde yapılmaktadır. Uygulamalar, katılımcıların derslerde tanıtılan kavramları iş hayatlarına uygulamaları, dünyadaki en iyi uygulamaları araştırmaları gibi çeşitli çalışmaları içermektedir.

Tartışmalar ise katılımcıların birbirinin önerilerine ve görüşmelerine yorum yaptıkları, dersin eğitmeninin de tartışmalara katılabildiği ortak paylaşımlı bir platformdur.

Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi uzaktan eğitim uygulamasının olduğu bu programda, açıldığından beri kaç kişi öğrenim gördü ve mezun oldu?

İlk kez Aralık 2014’te 150 katılımcı ile açılan programımızdan 60 kişi mezun oldu. İkinci ve üçüncü gruplar halen eğitime devam etmekte olup dördüncü grup ta bu hafta eğitime başlamıştır. Bu gruplarda da toplam 100 kişinin üzerinde katılımcı bulunmaktadır.

EĞİTİM YÖNTEMLERİ ZENGİNLEŞİYOR

Uzaktan eğitim programları ile örgün eğitim programları arasında ne gibi farklar vardır?

Her iki tür programda da katılımcıya sunulması gereken içerikten ödün vermemek, sunulan kavramları örneklerle ve uygulamalarla pekiştirmek, katılımcının öğrenme düzeyini çeşitli yöntemlerle değerlendirmek gibi kavramlar esastır. Ancak bunları gerçekleştirirken, uzaktan eğitim programları zaman ve mekan gibi açılardan daha esnektir. Katılımcı teknolojik olanakları kullanarak, Türkiye’nin herhangi bir bölgesinden eğitime katılabilmekte; programa evinden, işinden, iş seyahati için gittiği ilden vb. devam edebilmektedir. Bir diğer önemli husus da dersleri kendi tercih ettiği hızda, dilediği saatlerde ve tekrar tekrar izleyebilmesidir. Uzaktan eğitim programlarının bir diğer özelliği de teknolojik yenilikleri eğitim bünyesinde uygulayabilmeleridir. Bu sayede hem eğitim yöntemleri zenginleşmekte hem de katılımcılar yeni teknolojileri tanımakta ve kullanmaktadırlar.

“Özellikle Amerika’nın önde gelen üniversitelerinde kullanılan ve en yenilikçi teknolojik altyapı hizmetlerini sunan Blackboard altyapısını kullanıyoruz. Bu sayede öğrencilerle canlı bağlantılı ders yapma, katılımcıların ödevlerini yüklemesi, tartışma platformu oluşturma gibi çok çeşitli olanaklarımız oluyor.”