Uzem

OMÜ-UZEM Hakkında

OMÜ-UZEM Hakkında

Günümüzde bilgiye dayalı bir toplum ön plana çıkmıştır. Bir toplumda en değerli ve en karlı yatırım insan sermayesine yapılan yatırımdır. İçinde bulunduğumuz bilgi çağının özelliği; sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik alanda hızlı bir gelişim ve değişimin yaşanıyor olmasıdır. Bu gelişim ve değişimleri yakalayan ülkeler, kurumlar ve bireyler ayakta kalmayı başarabilmektedir. Yeni yüzyılın hızlı gelişen teknolojik şartlarına paralel olarak ve küreselleşmenin etkisiyle artık hali hazırda çalışan insanlar da kendilerini eğitmek ve yenilemek zorunda kalmıştır.

Birçok sektörde çalışanların kendilerini yenileme ve bilgilerini güncelleme ihtiyacı her geçen gün kendini daha fazla hissettirmektedir. Çalışma hayatına aktif katılan kişilerin günümüzün ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde hazırlanmış programlarla eğitime tabi tutulması hem bu kişilerin meslek hayatındaki etkinliklerini artırabilecek, hem de ülke kaynaklarının daha etkin kullanılmasına katkı sağlayabilecektir.

Farklı sektörlerde çalışan insanların ihtiyaç duyduğu eğitimi alabilmesi ise ancak onların şartlarına uygun hazırlanmış program ve eğitim teknikleri ile mümkün olabilmektedir. Bu sebeple, çalışanların günlük çalışma hayatını aksatmadan “uzaktan eğitim” yöntemi benimsenerek eğitilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Bu sayede istenen eğitimi istenen yerde vermek mümkün olabilmekte ve ülke kaynaklarının daha etkin kullanılması sağlanmış olmaktadır.
OMÜ-UZEM idari olarak:

Öğretim Yönetim Sistemi Birimi
Akademik İçerik Geliştirme Birimi
Grafik Animasyon Birimi
Ölçme-Değerlendirme Birimi
olmak üzere dört alt birimden oluşmaktadır.

Akademik İçerik Geliştirme Birimi tarafından organize edilen ders materyali geliştirme işleri bittiğinde bu dersin Internet ortamına aktarılması için grafik-tasarım faaliyetlerinden, sistem yönetimi ve içerik geliştirme faaliyetlerine kadar tüm süreçlerin organizasyonu ve planlaması UZEM tarafından yapılmaktadır.

Ders hazırlama faaliyeti boyunca önceden belirlenmiş standartlar ve prosedürlere göre derslerin hazırlanması, kontrolü, içerik geliştirme süreci ile ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin planlanması ve bunun için gerekli yazılım desteğinin sağlanması da UZEM tarafından yürütülmektedir. Uzaktan Eğitim ile ilgili ARGE çalışmaları OMÜ-UZEM tarafından yürütülecek diğer faaliyetler arasındadır. OMÜ-UZEM’in amaçları aşağıdaki gibidir:

OMÜ-UZEM’in birinci amacı, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde iletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı öğretim faaliyetlerinin verimli ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır.

OMÜ-UZEM’in ikinci amacı, uzaktan eğitim ile ilgili araştırma-geliştirme ve uygulama çalışmaları yapmaktır. UZEM eğitimde modern iletişim ve bilgi teknolojilerinden yararlanmayı mümkün kılmakta, örgün eğitim modelinde çeşitli sebeplerle (fiziki alt yapı, zaman vb) yararlanılamayan metot ve yöntemlerin eğitimde kullanılmasını sağlamaktadır.
Çeşitli kurum ve kuruluşların uzaktan eğitim ihtiyaç ve isteklerine cevap vermek OMÜ-UZEM’in üçüncü amacıdır.

OMÜ-UZEM’in bir diğer amacı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve yetişkin eğitiminde iletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı programlar geliştirmek ve üniversitede örgün olarak verilmekte olan programları bu teknolojilerle desteklemektir. Böylece eğitim hizmetlerinin ihtiyaç duyulan zamanda ve yerde verilmesi sağlanacak ve örgün eğitimde sürdürülen eğitim programlarının etkinliği artırılabilmektedir.

Uzaktan eğitim sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak, bilgi birikimini ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşmak ve yayınlar yapmak OMÜ-UZEM’in diğer amaçlarındandır.
Misyonumuz

Çağdaş bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak eğitim ve öğretimin etkinliğini artıran, hayat boyu öğrenimin önemini kavramış, kişilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamayı ilke edinmiş, sürdürülebilir eğitim sistemine sahip, yeniliklere açık, katılımcı, ulusal düzeyde rekabet edebilir, uluslar arası işbirliğine açık, lider bir merkez olmaktır.

Vizyonumuz

vizyonumuzÇağdaş bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak eğitim ve öğretimin etkinliğini artıran, hayat boyu öğrenimin önemini kavramış, kişilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamayı ilke edinmiş, sürdürülebilir eğitim sistemine sahip, yeniliklere açık, katılımcı, ulusal düzeyde rekabet edebilir, uluslar arası işbirliğine açık, lider bir merkez olmaktır.