Uzaktan Eğitimde Dersin İşleyişi Nasıldır?
Uzaktan eğitimde uygulanan yöntemler dersin içeriğine ve hedef kitlelere göre değişiklik göstermektedir. Bu sebepten dolayı uygulanmakta olan bir uzaktan eğitim yöntemi bir ders için uygunken diğer bir ders için başka bir yöntem uygun olabilmektedir.
Uzaktan eğitim programlarında derslerin işleyiş biçimi açık öğretim sistemine oldukça benzemektedir. Alacağınız dersleri online ortamda takip ederek öğreniminize devam edersiniz. Sınavlar ise çoğu zaman klasik yani yazılı olarak yapılsa da bazen test olarak da uygulanabilmektedir. Sınav zamanlarında önceden açıklanan tarihlerde açık öğretim programlarında da olduğu gibi program öğrencileri bir araya gelerek salon ve sınıflarda sınava tabi tutulurlar.
Uzaktan eğitim bazen senkron bazen ise asenkron olabilmektedir. Senkron eğitimlerde daha önceden belirlenmiş gün ve saatte öğrenciler ve dersin öğretmeni bilgisayar başında bulunur ve sanal bir sınıf oluştururlar. Bu sınıfta öğrenciler öğretmene soru sorabildiği gibi aynı zamanda uzaktan eğitimde bazen yokluğu hissedilen sosyal etkileşim de ortadan kaldırılmış olur. Bu derslerde eğitim zamanı bağımsız olmamasına rağmen, yine önceden belirttiğimiz gibi mekan bağımsızdır. Öğrenciler şehrin, ülkenin ya da dünyanın farklı yerlerinden online olarak bir sınıf ortamı oluştururlar. Asenkron eğitim modeli ise hem zaman hemde mekandan bağımsız olarak işler. Size açık olan dersleri istediğiniz zaman girip takip edebilir, yarım bırakmanız durumunda bir dahaki girişinizde kaldığınız yerden devam edebilir ya da online olan hocalara sorular yöneltebilirsiniz. Şayet soru yönelttiğiniz hocalar online değilse, online oldukları zaman cevaplayabilmektedirler.
Uzaktan eğitim programları sınavlar haricinde de bazı durumlarda yüz yüze işlenebilmektedir. Eğer başvurmuş olduğunuz uzaktan eğitim programı bazı durumlarda bir arada eğitim görmenizi gerektiriyorsa klasik yöntemlerle de eğitim sürdürebilir.