Uzem

Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm vizyonu



Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, “Sanatla, kültürle ve bilimle yoğrulmuş, öğrencilerimize düş ve düşünce gücü aşılayan bir eğitim sistemi, hepimizin biricik ve ortak sevdası olan Türkiye Cumhuriyeti’ni 21. yüzyıla taşıyabilir. Bu bakımdan, siz öğretmenlerimizin omuzlarındaki yük ağır, ağır olduğu kadar da kutsaldır.” dedi.

Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce, “15 Temmuz ve Şehitler” temalı EBA-Resim Yarışması, “Çocuk ve Oyun” temalı EBA-Kadraj 3. Fotoğraf Yarışması, “Mülteciler ve Kardeşlik” temalı EBA-Çizgi 2. Karikatür Yarışması ödül töreni düzenlendi.

Törene katılan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, buradaki konuşmasına, programının yoğunluğu nedeniyle törene katılamayan Bakan Yılmaz’ın selamlarını ileterek başladı. 21.yüzyıl bilgi toplumunun, hayatın her alanında olduğu gibi eğitim alanında da büyük ve köklü değişimleri beraberinde getirdiğini ifade eden Erdem, “Değişimleri sadece takip etmekle kalmayıp onu yöneten ülkeler arasında olma hedefi, 2002’den bu yana ülkemizde eğitimin en öncelikli gelişim alanlarından biri olmasını kaçınılmaz kılmıştır. Nitekim Bakanlığımızın bütçe büyüklüğü, istihdam edilen personel sayısı, yapılan derslik sayısı ve okullaşma oranları gibi birçok temel göstergede rekor sayılabilecek ilerlemeler sağlanmış; bunlara paralel olarak teknolojik alt yapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi, öğretim programlarının ve materyallerinin güncellenmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması gibi alanlarda da önemli gelişimler sağlanmıştır.” dedi.

Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm vizyonu

Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm vizyonu; ‘bilim ve teknoloji üretiminde odak noktası haline gelmiş, bilgi ve teknolojiyi etkin bir araç olarak kullanan, bilgiye dayalı karar alma süreçleriyle daha fazla değer üreten, küresel rekabette başarılı ve refah düzeyi yüksek bir ülke olmak’ şeklinde belirlendiğini ifade eden Erdem şöyle konuştu: “Bu doğrultuda Eğitimde FATİH Projesi’yle, her öğrencinin küresel rekabette sahip olması gereken 21.yüzyıl becerilerinin kazandırılması ve geleceğin insanını bugünden yetiştirilmesi hedeflenmektedir. 2011 yılında FATİH Projesi ve EBA’nın hayata geçirilmesine yönelik adımların atılmasıyla beraber 2013 yılından itibaren Bakanlığımız adına katılmaya başladığımız tüm yurt içi ve yurt dışı organizasyonlarında FATİH Projesi ve EBA platformunun tanıtılması, projeye katkı sağlayacak iş birliklerinin ve yeniliklerin değerlendirilmesi sağlanmıştır. Katılım sağlanan yurt dışı fuarlardan elde edilen izlenimler doğrultusunda dünyada FATİH Projesi gibi projelere yönelim olduğu ve birçok ülkenin eğitim bakanlıklarının benzer proje planlamalarına yöneldiği görülmüştür. Ancak FATİH Projesi kadar kapsamlı ve devlet destekli bir projeye rastlanmamıştır.

Millî Eğitim Bakanlığı olarak dünyada eşine az rastlanır olan FATİH Projesi’ni hayata geçirirken onun en önemli ayağının EBA olduğunu kaydeden Erdem, “EBA, eğitim kalitesinin ve fırsat eşitliğinin artırılmasını ve başarı düzeyinin geliştirilmesini hedefleyen FATİH Projesi´nin önemli bileşenlerinden biridir. Öğretmenlerimizin de katkı ve destekleriyle zenginleştirilen video, animasyon, kitap, etkileşimli sözlük, dergi, sunum dosyası, eğitsel oyun türlerinden oluşan zengin bir içeriği, öğretmen, öğrenci ve velilere tamamen ücretsiz olarak sunan EBA, kısa zamanda K12 düzeyinde dünyanın en büyük eğitim portalları arasında yerini almış, sayfa gösterimi sayısı ile şimdiden en çok ziyaret edilen internet sitelerinden biri haline gelmiştir.” diye konuştu.

Bu etkinliklerin adlarında her ne kadar ‘yarışma’ sözcüğü olsa da bu faaliyetlerini EBA çatışı altında 81 ili bir araya getirerek kaynaştırdığını ifade eden Erdem, öğrencilere seslenerek, “Ufkumuzu, bilgimizi, kültürümüzü yücelten, sanatın büyülü atmosferinde sizlere ‘Ben de varım’ demenin gururunu yaşatan; başarıyı alkışlamak, geride kalmayı hazmetmek gibi demokratik teamüller geliştirmemizi sağlayan önemli kazanımlardır. Sevgili öğrenciler inanıyorum ki sizler, milli ve manevi değerlerine bağlı, tarihine sahip çıkan gençler olarak yetişeceksiniz. Ülkenize, bayrağınıza, devletinize ve milletinize sahip çıkacaksınız. Bu ülkenin yarınları, geleceği sizlersiniz ve ülkemizin yarınlarına siz yön vereceksiniz. “ dedi.

Erdem, öğretmenlere de seslenerek şunları söyledi: “Dersliklerle sınırlı kalmayan; sanatla, kültürle ve bilimle yoğrulmuş, öğrencilerimize düş ve düşünce gücü aşılayan bir eğitim sistemi, hepimizin biricik ve ortak sevdası olan Türkiye Cumhuriyeti’ni 21. yüzyıl dünyasına taşıyabilir. Bu bakımdan, siz öğretmenlerimizin omuzlarındaki yük ağır, ağır olduğu kadar da kutsaldır. Sizlerin ve öğrencilerimizin vatan inşasına koydukları her bir tuğlada, her bir harçta bu toprakları bizlere yurt yapan şehitlerimizin, gazilerimizin hakkı vardır. Çok çalışmak, iyiden ve güzelden yana eserler ortaya koymak bizlerin bu vatana ve insanlığa olan borcu ve sorumluluğudur. Uzak geçmişimizde Nene Hatunlara, Kınalı Hasanlara; daha dün dediğimiz 15 Temmuz’da Ömer Halisdemirlere olan vefa borcumuzun bir tek karşılığı vardır: çok çalışmak. Şimdi çalışma zamanı, çalışacağız, çok çalışacağız. Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıracağız. Bununla kalmayacak, 2053, 2071 vizyonlarımızı gerçekleştireceğiz.”

“FATİH, meyve veren, gölgesinde eğlenilen bir ağaç olmuştur”

YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı da konuşmasında, “Derler ki ‘Adım atmayı göze alanlar için ‘uzak’ diye bir kavram yoktur.’ ifadelerini kullanarak, “Bakanlığımızın en prestijli yatırımlarından biri olan FATİH Projesi’ni hayata geçirirken en büyük idealimiz uzakları yakın etmek, bu büyük ailenin her bir ferdini eş ve eşit hâle getirmekti. Bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki ‘Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi’miz FATİH, meyve veren, gölgesinde eğlenilen bir ağaç olmuştur. O ağacın adı EBA’dır.

“Bilgi, ‘insani değerler’e hizmet ettiği sürece anlamlı ve kıymetlidir” diyen Tırnakçı konuşmasını şöyle sürdürdü. “Düzenlediğimiz etkinliklerle kültür ve sanata ilgisi olan, çevresinde olup bitenlere duyarlı, ülkesinde ve dünyadaki gelişim ve değişimleri takip eden; insanlığın sevinçlerine ortak, acılarına çözüm arayan; millî hassasiyetlerini koruyan ve dünyaya tanıtmayı bir vatan borcu bilen gençlerimizi yüreklendirmek, çalışmalarını teşvik etmek, farkındalıklarını takdir etmek arzusundayız. Bu cennet coğrafyanın farklı bölgelerinde görev yapan öğretmenlerimizin birbiriyle tanışıp kaynaşmasına vesile olmak, çalışmalarından haberdar olmak ve tüm bunlardan camiamızı haberdar etmek gayesindeyiz. Adı yarışma olsa da rekabeti değil; paylaşmayı, iyiyi ve güzeli alkışlayıp takdir etme kültürünü teşvik etmek arzusundayız.” Öğretmen ve öğrenci olarak iki kategoride yapılan üç yarışmaya katılımın oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Tırnakçı, EBA - Kadraj 3. Fotoğraf Yarışmasına 3496 fotoğraf, EBA Çizgi 2. Karikatür yarışmasına 1569karikatür ve 15 Temmuz ve Şehitler konulu EBA Resim Yarışmasına da 4344 resmin katıldığı bilgisini paylaştı.

Konuşmaların ardından yarışmalarda dereceye giren öğretmen ve öğrencilere ödülleri verildi. EBA yarışmalarında 12 öğretmen ve 12 öğrenci olmak üzere toplam 24 katılımcıya ödül verildi. Bu ödüllere ek olarak her yarışma kategorisinden onar eser de sergilenmeye değer bulundu. Bu yarışmalardaki her kategoride birinci olan esere 4 bin, ikinciye 3 bin ve üçüncüye de ödül olarak 2 bin lira verildi. EBA özel ödülü olarak ise yine 2 bin lira verildi.

Konular